Professor Eva Tornberg vid Livsmedelsteknologi har under många år arbetat med forskning och utveckling av kött- och charkprodukter. I kölvattnet av WHO:s larm om ökad cancerrisk vid hög kött- och charkkonsumtion har den pågående forskningen om huruvida antioxidanter i charkprodukter kan minska risken för tjocktarmscancer fått stor uppmärksamhet. Det är ett treårigt EU-projekt med partners från både svenska och europeiska lärosäten som skall testa nya metoder för att extrahera antioxidanter från grönsaker, frukter och bär och sedan tillsätta dessa i charkprodukter.  Här är länkar till ett par av de tidskrifter som tagit upp nyheten: ”HungryForever” https://www.hungryforever.com/can-the-fortified-sausage-be-the-next-big-cancer-cure/ 

“The Daily Meal” http://www.thedailymeal.com/healthy-eating/antioxidant-fortified-bacon-sausage-may-reduce-meat-s-cancer-risk/111315

 Eva Tornberg

Eva Tornberg på Livsmedelsteknologi (Foto Anders Frick)